Tagi
Powiązane wpisy
Podziel się
Kwasy omega-3 – czy pomagają w odchudzaniu?
Co do zbawiennego wpływu, jaki mają kwasy tłuszczowe omega-3 na zdrowie człowieka nie ma wątpliwości. Spór jednak ożywa, kiedy te kwasy wykorzystuje się w terapii odchudzającej.
Omega-3 wzmacniają układ odpornościowy, podbudowują układ krążenia, a nawet działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo – to pewniki, których nikomu nie uda się podważyć. Część naukowców przypisuje też tym kwasom zdolność do szybszej oksydacji, czyli spalania tłuszczu w organizmie. To twierdzenie obalił jednak zespół naukowców z The Cooper Institute w Dallas.
Grupa badaczy kwasów omega-3 ustaliła, że spożywane regularnie – w identycznych dawkach (4 g dziennie), przez 5 tygodni – kwasy tłuszczowe sprzyjają walce ze zbędnymi kilkogramami. Według nich są więc cennym składnikiem w diecie odchudzającej połączonej z intensywnym treningiem fizycznym. Spożywanie posiłków bogatych w kwasy omega-3 pozwala na szybsze o kilka lub nawet kilkanaście procent spalanie tłuszczu. Najlepiej więc, podczas odchudzania się, zajadać się tłustymi rybami morskimi.
W ostatnim czasie pojawił się jednak argument kontrujący dotychczasowe ustalenia. Naukowcy z Dallas przeprowadzili badania, których wyniki wcale nie świadczą o odchudzających właściwościach kwasów omega-3. Testom poddali 128 osób, które charakteryzowły się znaczną otyłością i siedzącym trybem życia. Podzielili je na dwie grupy – jedną zażywającą placebo, drugą zażywającą kapsułki z kwasem tłuszczowym. Wszystkim bez wyjątku zalecili identyczny wysiłek fizyczny. Kuracja trwała 24 tygodnie, grupa, której podawano kwas omega-3, spożywała go 3 g dziennie.
Okazało się, że efekty eksperymentu nie pokryły się z tym, co wcześniej ustalono. Kwasy tłuszczowe pozostają bez wpływu na spalanien tkanki tłuszczowej. Fakt faktem, osoby biorące udział w badaniu schudły ponad 5 kilogramów. Sęk w tym, że osoby zażywające placebo straciły o 0,6 kilograma więcej. Osoby na kuracji z uwzględnieniem oleju z ryb odnotowały jednak lepszy stan układu krążenia. To potwierdza tylko prozdrowotne właściwości kwasów tłuszczowych.
Dominika
Ostatnie wpisy Dominika (zobacz wszystkie)
- Najlepsze domowe sposoby na odporność - 21 października 2019
- Co to jest przegrzanie organizmu (hipertermia)? - 12 czerwca 2018
- FIRMER – nowy Magazyn Świadomego Przedsiębiorcy - 23 kwietnia 2013
- Imiona dla dzieci będą bardziej liberalne - 11 kwietnia 2013
- W lipcu ruszy rządowy program refundacji in vitro - 21 marca 2013
- Nowy Jork przegrał z cukrem - 12 marca 2013
- Kosmetyki testowane na zwierzętach poza UE - 11 marca 2013
- Orły 2013 trafiły do laureatów - 5 marca 2013
- Operacja Argo wygrała! Oscary 2013 już przyznane - 25 lutego 2013
- Niejasności w przetargu prowadzonym przez WORD-y - 21 lutego 2013
- Pozytywny egzamin na prawo jazdy nie gwarantuje uprawnień - 12 lutego 2013
- Nagrody BAFTA 2013 rozdane - 11 lutego 2013
- Nowe dane o bezrobociu. Są coraz gorsze - 8 lutego 2013
- Urzędy pracy sklasyfikują bezrobotnych - 5 lutego 2013
- Listonosze ścigają za abonament - 4 lutego 2013
- Matura do poprawki - 1 lutego 2013
- Nieudany finisz Rodziny na Swoim - 30 stycznia 2013
- Zmiany w WORD-ach wchodzą w życie - 18 stycznia 2013
- E-papierosy pod lupą Unii Europejskiej - 17 stycznia 2013
- 21 finał WOŚP – wyjątkowy, bo też dla seniorów - 11 stycznia 2013