Sushi a zdrowie
Sushi – samo zdrowie
O stale rosnącej popularności sushi w Polsce świadczą ilości nowo powstałych barów i restauracji serwujących tę japońską potrawę.
Zdania na temat sushi (podobnie jak w przypadku wszelkich innych, podporządkowanych prywatnym gustom, kwestii) są podzielone. Są i smakosze, gorący zwolennicy japońskiej kuchni, i osoby, podchodzące do niej ze znacznie większą rezerwą. Sushi to jednak nie tylko walory smakowe (które można uznawać bądź nie), ale także bogactwo witamin i składników odżywczych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.
Sushi, w przeciwieństwie do fast foodów – niekwestionowanych królów naszego pozadomowego stylu żywienia – stanowi pełnowartościowy i zrównoważony posiłek o dużej zawartości minerałów i witamin.
Jednym z podstawowych składników sushi są małe porcje ryżu – źródła węglowodanów złożonych oraz błonnika, bardzo korzystnych w dietach odchudzających. Drugim – ryby i owoce morza – składniki bogate w proteiny i kwasy tłuszczowe Omega-3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
Wodorosty nori
Wodorosty nori są źródłem jodu (wpływa na zdrowie włosów, skóry, zębów oraz paznokci oraz wspomaga spalanie tłuszczów), wapnia (składnik kości niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni), żelaza (ważne dla utrzymywania odporności, niezbędne w procesie wytwarzania czerwonych krwinek) oraz witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu przekaźników nerwowych, utrzymuje właściwą gospodarkę węglowodanową, białkową i tłuszczową w organizmie).
Wasabi
Wasabi (chrzan japoński) zawiera z kolei, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, witaminę C.
Sos sojowy
Bardzo zdrowy jest także, podawany z sushi, sos sojowy. Soja bowiem wspomaga procesy metaboliczne oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Kolejną zaletą sushi jest jego niska kaloryczność. Potrawa ta może więc być z powodzeniem wykorzystywana jako składnik codziennej diety, także tej odchudzającej. Oczywiście wszystko zależy od zjadanych porcji i kaloryczności wybranych składników – ryb chudszych lub tłustszych.
Ryby zawierające najmniejszą ilość tłuszczu to tuńczyk, halibut i lucjan czerwony. Pod względem niewielkiej zawartości tłuszczu wyróżnić należy także skorupiaki.
Do ryb tłustszych należą natomiast makrela i łosoś.
Jedna trzecia filiżanki japońskiego ryżu do sushi wystarcza zazwyczaj do zrobienia ośmiu, przeciętnej wielkości, porcji sushi. Objętość taka to równowartość około 207 kilokalorii. Zawartość energetyczna jednej takie porcji wynosi więc średnio około 26 kcal.
Część awokado, wykorzystana do zrobienia jednej porcji sushi to jedynie 8kcal, a sos przypadający taką porcję to koło 13kcal.
Wartość energetyczna jednej gotowanej tempury wynosi około 60kcal.
Liczba kalorii dla różnych typów sushi:
- maki z gotowanymi krewetkami, awokado, ogórkiem, nori i wasabi – 31 kcal
- maki z gotowanym krabem, awokado, ogórkiem, nori i wasabi – 25kcal
- maki z grillowanym węgorzem, awokado, ogórkiem, nori i sosem unagi – 72kcal
- maki z łososiem, awokado, nori i wasabi – 37kcal
- maki z tempurą, nori i wasabi – 40kcal
- maki z tuńczykiem żółtopłetwym i nori – 30kcal
- maki z tuńczykiem, awokado, nori i wasabi – 41kcal
Wszystkie wymienione wyżej zalety włączenia sushi do codziennej diety odnoszą się oczywiście do sytuacji idealnej, która zakłada wykorzystanie najwyższej jakości składników. Wybierając się na sushi należy jednak pamiętać, że ze spożywaniem każdego surowego mięsa wiąże się zawsze większe ryzyko niż w przypadku mięsa poddanego obróbce termicznej i niekiedy uczta podniebienia skutkować może przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego też warto i w tym przypadku zastosować uniwersalną gastronomiczną zasadę i jadać tylko w takich miejscach, których zasad higieny i selekcji składników jesteśmy pewni.
Spożywanie surowego mięsa nie jest zalecane w przypadku dzieci, ze względu na szczególną delikatność i nadwrażliwość dziecięcych żołądków.
Ewa Wzietek
Ostatnie wpisy Ewa Wzietek (zobacz wszystkie)
- Afera Amber Gold - 9 października 2012
- Jak działa Viagra? - 28 września 2012
- Parabanki w Polsce - 25 września 2012
- Gaz łupkowy – zagrożenia - 19 września 2012
- Amber Gold – jak odzyskać pieniądze? - 27 sierpnia 2012
- GMO – nadzieje i zagrożenia - 13 sierpnia 2012
- AS przestrzega – alkohol wizerunkową trucizną - 19 lipca 2012
- Marketing w upale – Lemon y Nada - 18 lipca 2012
- Emerytury – świadectwa pracy nie wystarczą - 11 lipca 2012
- Sushi a zdrowie - 28 czerwca 2012
- Laserowa korekta wzroku – skutki uboczne - 11 czerwca 2012
Zabrakło tu jeszcze wzmianki o wodorostach wakame, a one są również bardzo wartościowe! Znane są z własciwości antycukrzycowych, wspomagają odchudzanie, poza tym zawierają witaminy (głównie A i C), wapń, żelazo, wielocukry działające przeciwzakrzepowo. Poza tym wakame to również bogate źródło białka! Polecam włączenie ich do codziennego menu, i to nie musi być wcale sushi. Wakame z powodzeniem można stosować jako warzywo dodawane do sałatek!