Tagi

Powiązane wpisy

Podziel się

Sushi a zdrowie

sushi a zdrowie

mobob (Flickr)

Sushi – samo zdrowie

O stale rosnącej popularności sushi w Polsce świadczą ilości nowo powstałych barów i restauracji serwujących tę japońską potrawę.

Zdania na temat sushi (podobnie jak w przypadku wszelkich innych, podporządkowanych prywatnym gustom, kwestii) są podzielone. Są i smakosze, gorący zwolennicy japońskiej kuchni, i osoby, podchodzące do niej ze znacznie większą rezerwą. Sushi to jednak nie tylko walory smakowe (które można uznawać bądź nie), ale także bogactwo witamin i składników odżywczych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.

Sushi, w przeciwieństwie do fast foodów – niekwestionowanych królów naszego pozadomowego stylu żywienia – stanowi pełnowartościowy i zrównoważony posiłek o dużej zawartości minerałów i witamin.

Jednym z podstawowych składników sushi są małe porcje ryżu – źródła węglowodanów złożonych oraz błonnika, bardzo korzystnych w dietach odchudzających. Drugim – ryby i owoce morza – składniki bogate w proteiny i kwasy tłuszczowe Omega-3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Wodorosty nori

Wodorosty nori są źródłem jodu (wpływa na zdrowie włosów, skóry, zębów oraz paznokci oraz wspomaga spalanie tłuszczów), wapnia (składnik kości niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni), żelaza (ważne dla utrzymywania odporności, niezbędne w procesie wytwarzania czerwonych krwinek) oraz witaminy B12 (uczestniczy w tworzeniu przekaźników nerwowych, utrzymuje właściwą gospodarkę węglowodanową, białkową i tłuszczową w organizmie).

Wasabi

Wasabi (chrzan japoński) zawiera z kolei, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, witaminę C.

Sos sojowy

Bardzo zdrowy jest także, podawany z sushi, sos sojowy. Soja bowiem wspomaga procesy metaboliczne oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Kolejną zaletą sushi jest jego niska kaloryczność. Potrawa ta może więc być z powodzeniem wykorzystywana jako składnik codziennej diety, także tej odchudzającej. Oczywiście wszystko zależy od zjadanych porcji i kaloryczności wybranych składników – ryb chudszych lub tłustszych.

Ryby zawierające najmniejszą ilość tłuszczu to tuńczyk, halibut i lucjan czerwony. Pod względem niewielkiej zawartości tłuszczu wyróżnić należy także skorupiaki.

Do ryb tłustszych należą natomiast makrela i łosoś.

Jedna trzecia filiżanki japońskiego ryżu do sushi wystarcza zazwyczaj do zrobienia ośmiu, przeciętnej wielkości, porcji sushi. Objętość taka to równowartość około 207 kilokalorii. Zawartość energetyczna jednej takie porcji wynosi więc średnio około 26 kcal.

Część awokado, wykorzystana do zrobienia jednej porcji sushi to jedynie 8kcal, a sos przypadający taką porcję to koło 13kcal.

Wartość energetyczna jednej gotowanej tempury wynosi około 60kcal.

Liczba kalorii dla różnych typów sushi:

  • maki z gotowanymi krewetkami, awokado, ogórkiem, nori i wasabi – 31 kcal
  • maki z gotowanym krabem, awokado, ogórkiem, nori i wasabi – 25kcal
  • maki z grillowanym węgorzem, awokado, ogórkiem, nori i sosem unagi – 72kcal
  • maki z łososiem, awokado, nori i wasabi – 37kcal
  • maki z tempurą, nori i wasabi – 40kcal
  • maki z tuńczykiem żółtopłetwym i nori – 30kcal
  • maki z tuńczykiem, awokado, nori i wasabi – 41kcal

Wszystkie wymienione wyżej zalety włączenia sushi do codziennej diety odnoszą się oczywiście do sytuacji idealnej, która zakłada wykorzystanie najwyższej jakości składników. Wybierając się na sushi należy jednak pamiętać, że ze spożywaniem każdego surowego mięsa wiąże się zawsze większe ryzyko niż w przypadku mięsa poddanego obróbce termicznej i niekiedy uczta podniebienia skutkować może przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. Dlatego też warto i w tym przypadku zastosować uniwersalną gastronomiczną zasadę i jadać tylko w takich miejscach, których zasad higieny i selekcji składników jesteśmy pewni.

Spożywanie surowego mięsa nie jest zalecane w przypadku dzieci, ze względu na szczególną delikatność i nadwrażliwość dziecięcych żołądków.

The following two tabs change content below.

Ewa Wzietek

Ostatnie wpisy Ewa Wzietek (zobacz wszystkie)