Cukier to jedna z podstaw współczesnej diety. Nawet jeżeli nie jesteś miłośniczką słodyczy i tak pewnie spożywasz sporo cukru. Zajrzyj do składu kupowanych produktów – jest on dodawany niemal wszędzie i ciężko go uniknąć. To niezbyt dobra tendencja, ponieważ wpływa on...
Polskie superfoods
Wiele polskich produktów można zaliczyć do grona super foods, czyli żywność o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych. Warto je uwzględnić w codziennym jadłospisie, by wzmocnić odporność i pracę narządów wewnętrznych. Poniżej lista najlepszych Super Foods z polskich...
Dlaczego diety odchudzające nie przynoszą efektów?
Po raz kolejny podchodzisz do odchudzania? Stosowałaś wiele różnych diet, ale nigdy nie przyniosły zadowalającego efektu? Zastanawiasz się dlaczego tak się dzieje? Tak naprawdę zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych wcale nie jest prosta, a na porażkę w odchudzaniu wpływa...
BLW – rozszerzanie diety u niemowląt
Rozszerzanie diety u dzieci stanowi wyzwanie żywieniowe dla rodziców. Model BLW – Baby Led Weaning (dziecko lubi wybór) zyskuje coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych rodziców. BLW to nic innego jak pozwolenie dziecku na samodzielne jedzenie (z zachowaniem pełnych...
Ludzie otyli szkodliwi dla gospodarki?
Choć może nie brzmi to przyjemnie, to jednak suche fakty pokazują, że ludzie otyli szkodzą światowej gospodarce. Szacuje się nawet, że powodują straty porównywalne z tymi będącymi skutkiem konfliktów zbrojnych. Jak to możliwe? Brzmi to szokująco, ale osoby cierpiące na...
Bakterie zapewnią dobrą sylwetkę
Nasz organizm to urządzenie dużo bardziej złożone, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Jednym z jego elementów są… bakterie. Odpowiedzialne są m.in. za trawienie. Profesor Lee Kaplana, pracujący w Massachusetts General Hospital, zaobserwował ciekawe efekty uboczne u osób poddawanych zabiegom odsysania tłuszczu i redukcji rozmiaru żołądka. Wielu z takich pacjentów po operacji zmieniało swoje upodobania kulinarne – całkowicie spontanicznie, bazując jedynie na smaku, odstawiali tuczące słodkie i tłuste produkty. Co więcej, u części z nich błyskawicznie ustąpiły symptomy cukrzycy. Kaplan domyślał się,...
Dieta wegańska – zdrowie i światopogląd
Przy okazji Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa (obchodzony jest 20 marca) w Newsweeku ukazał się wywiad z Katarzyną Malec. Ekspertka z magazynu „Vege” odpowiadała na pytania związane z dietę wegańską i wegetariańską. Katarzyna Malec zaprzecza stwierdzeniu, że jesteśmy mięsożerni. Stwierdza za to, że jesteśmy wszystkożerni. Dzięki temu z powodzeniem możemy stosować diety bezmięsne. Jako najprostszy dowód podaje siebie i swoją córeczkę – pani Malec jest weganką od 10 lat, jej córeczka od urodzenia, czyli od pięciu lat. Dieta wegetariańska, a nawet prawidłowo zbilansowana dieta wegańska, wbrew...
Popularność diety Mosleya rośnie
Trudno znaleźć kobietę, która choć raz w życiu nie próbowałaby się odchudzać. Oczywiście skutki są lepsze lub gorsze, natomiast nie brakuje coraz ciekawszych propozycji dietetyków. Większość osób na myśl o liczeniu kalorii i zrezygnowaniu z ulubionych przysmaków odwleka...
Nowy Jork przegrał z cukrem
Otyłość to jedna z najszybciej rozwijających się chorób cywilizacyjnych w Stanach Zjednoczonych. Już co czwarty mieszkaniec Nowego Jorku ma problem z nadmiarem kilogramów. Z otyłością mieszkańców swojego miasta postanowił walczyć burmistrz Michael Bloomberg. Jednak dotychczas...
Więcej witamin w ekologicznych warzywach
Przedrostek „eko” to w ostatnich latach jedno z najskuteczniejszych narzędzi marketingu. Podbija cenę i sprzedaż wielu produktów, w tym żywności. Czy jednak jest za co płacić? Ostatnie badania dowodzą, że tak – warto wysupłać dodatkowe środki na ekologiczną żywność, ponieważ jest ona bogatsza w składniki odżywcze. Popularne i prawdziwe jest stwierdzenie, iż „je się wzrokiem”. Przez lata przyzwyczajono nas do świetnie wyglądających warzyw i owoców, wyhodowanych z zastosowaniem prawdziwego arsenału nowoczesnych środków chemicznych. Niestety takie roślinki oprócz wyglądu mają...
Ceny żywności… zbyt niskie. Marnuje się
Większości z nas wydaje się, że niskie ceny żywności to powód do zadowolenia. Myślimy przede wszystkim o tym, że dzięki nim będziemy mogli zapełnić swoją lodówkę mniejszym kosztem, co pozwoli nam na przeznaczenie zaoszczędzonych pieniędzy na inne cele. Niestety,...
Kopiuj-wklej, czyli przepis na książkę kucharską
„Ctrl+c” o „Ctrl+v” to magiczna formuła naszych czasów, która pozwala wyczarować treść bez dużego nakładu pracy. W internecie zawrzało, gdy kilka blogerek wytropiło fragmenty swoich wpisów w książce „Jedz pysznie… razem z...
Sushi a zdrowie
Sushi – samo zdrowie O stale rosnącej popularności sushi w Polsce świadczą ilości nowo powstałych barów i restauracji serwujących tę japońską potrawę. Zdania na temat sushi (podobnie jak w przypadku wszelkich innych, podporządkowanych prywatnym gustom, kwestii) są podzielone....
Jogurt podnosi sprawność seksualną
Sposoby na podniesienie potencji seksualnej nie muszą opierać się na zaawansowanej farmaceutyce oraz stosowaniu skomplikowanych metod. Badania naukowców dowodzą, iż na sprawność w łóżku bardzo dobry wpływ ma… jogurt. Do takich wniosków doszła grupa naukowców z MIT...
Odchudzanie tylko z czekoladą w menu
Jak co roku, wiosną, przygotowujesz się do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, by przygotować ciało na nadejście lata? Zarządziłaś odchudzanie i szukasz porad, które skutecznie pozwolą Ci schudnąć? Mam dla Ciebie tylko jedną. Objadaj się czekoladą i patrz, jak znikają...
Lubisz kalorie? Możesz mieć kłopoty z pamięcią!
O tym, że wysokokaloryczna dieta ma zły wpływ na nasz organizm, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że dieta bogata w kalorie wpływa negatywnie również na pamięć.
Dieta DASH najlepszą dietą świata
Co jakiś czas w mediach pojawiają się informacje o nowych superdietach. Jednak to dieta DASH została uznana przez 22 specjalistów za najlepszą na świecie. Co jest w niej tak szczególnego?
Burak – niezbędny składnik menu
Burak to jedno z tych warzyw, które często uprawiane są w naszym kraju. Choć jest dostępny praktycznie przez cały rok, to jednak niewiele osób chętnie po niego sięga. Dlaczego?
Odporność przed zimą: co jeść, by ją wzmocnić?
Zima tuż-tuż, a wraz z nią nadchodzi sezon wzmożonych zachorowań na grypę oraz wszelkiego rodzaju przeziębień. Jak zabezpieczyć organizm przed chorobami, by wzmocnić go i odeprzeć atak wirusów?
Drastyczna dieta zamiast ćwiczeń – dlaczego kobiety to robią...
Nowoczesnym kobietom szczególnie zależy dziś na uzyskaniu perfekcyjnej figury. W tym celu przechodzą na diety, starają się redukować liczbę spożywanych kalorii, ale niechętnie ćwiczą. Dlaczego?