Tagi

Powiązane wpisy

Podziel się

Cytrusy – co należy o nich wiedzieć

W Polsce cytrusy uważane są za największe źródło witaminy C i najskuteczniejszą broń w walce z przeziębieniem. To nie do końca prawda.

Owoce cytrusowe to oczywiście cenny składnik diety, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale głównie ze względu na ich działanie prozdrowotne. Wszyscy wiemy, że cytrusy pomagają wzmacniać odporność. Żeby tak się jednak stało, muszą być spożywane prawidłowo. Tymczasem popełniamy blędy, które cytrusom odejmują wszelkich korzystnych wlaściwości.

Największy błąd to przeświadczenie, że na przeziębienie najlepsza jest gorąca herbata z cytryną. Kiedy przemarzniemy, zaraz po powrocie do domu do kubka świeżo zaparzonej herbaty wrzucamy plasterek cytryny. Tym samym neutralizujemy zawartą w niej witaminę C, która pod wpływem wysokiej temperatury natychmiast się ulatnia.

Innym często popełnianym błędem w chłodne pory roku jest zjadanie porzed wyjściem z domu śniadania złożonego z owoców egzotycznych. Chcemy zaaplikować sobie bombę witaminową, tym samym jednak działamy tylko na swoją niekorzyść. Zimowe śniadanie powinno być bardzo energetyczne, po to, by odpowiednio rozgrzać organizm. Jedząc cytrusy, sprawiamy, że nasz organizm się wychładza, dlatego tak dobrze owoce sprawdzają się latem.

Owoce przekażą nam też nikłe wartości, jeśli będziemy jeść je nieprawidłowo. Najczęściej pomarańcze czy mandarynki obieramy bardzo dokładnie, zrywając z nich wszystkie białe włókna. Następnym razem bądźmy mniej dokładni. W zewnętrznej warstwie miąższu znajdują się bowiem bioflawoidy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, a więc ograniczają ryzyko powstania chorób nowotworowych.

Musimy pamiętać także, że cytrusy, w tym cytryna, nie są największym źródłem witaminy C. Fakt, mają jej sporo, jednak wiele innych owoców i warzyw zawartość witaminy C ma kilkakrotnie większą. Wystarczy wspomnieć tu choćby o czarnej porzeczce, papryce, kalafiorze czy szpinaku.

Owoce muszą też być prawidłowo przechowywane. Najlpiej przetrzymywać je w lodówce w temp. poniżej 15 st. C. temperatura pokojowa nie służy cytrusom.