Rośnie popularność cydru w Polsce
Cydr – lekki napój alkoholowy powstający z soku z jabłek. Do niedawna ciekawostka przywożona do kraju przez turystów odwiedzających Wielką Brytanię czy Francję. Od dwóch lat – produkt przebojem podbijający polski rynek.
Polska wydaje się krajem, w którym cydr powinien być napojem narodowym. Jesteśmy największym na świecie eksporterem jabłek (rocznie wywozimy ich za granicę ponad 1 mln ton), a to z nich wytwarza się pyszny, lekki fermentowany napój zwany cydrem. Jednak jego produkcją na przemysłową skalę zajęliśmy się na dobre zaledwie 2 lata temu, wcześniej zadowalając się handlowaniem półproduktem, czyli ekstraktem z jabłek, z którego wyskokowy produkt końcowy powstawał dopiero w zagranicznych firmach.
Pierwszym impulsem do rozwoju rynku cydru w Polsce była decyzja Ministra Finansów, na mocy której od 1 stycznia 2013 roku akcyza na cydr spadła ze 158 zł to 97 zł za hektolitr. W sprzedaży od razu zaczęły pojawiać się lokalne jabłeczniki, a klienci przyjęli tę nowość bardzo entuzjastycznie – poprzedni rok zamknął się wynikiem sprzedaży 2 mln litrów, co imponuje, biorąc pod uwagę fakt, iż w 2012 rodzimego cydru w sklepach jeszcze nie było.
Bardziej zadziwiające jest to, co się dzieje w tym roku – cydr bije rekordy wzrostu sprzedaży. Analitycy, zależenie od tego, czy są pesymistami, czy optymistami, prognozują roczny wzrost od kilkuset procent do nawet dziesięciokrotności obecnego poziomu. W kolejnych latach ma być równie dobrze i cydr zajmie stałe miejsce w menu Polaków. Robert Ogór z Grupy Ambra (grupa ta ma 40% polskiego rynku cydru) prognozuje, iż jabłkowy przysmak docelowo osiągnie poziom sprzedaży równy 2% ilości kupowanego piwa.
Na sukces cydru składa się kilka czynników:
- geograficzny i gospodarczy, ponieważ produkujemy bardzo dużo jabłek,
- ekonomiczny, ponieważ już obniżono akcyzę, a w związku z rosyjskim embargiem pojawiają się głosy o potrzebie całkowitego zdjęcia akcyzy na cydr,
- polityczno-marketingowy, ponieważ spożywanie jabłek i wytwarzanych z nich produktów stało się aktem patriotyzmu – Polacy są zachęcani do wspierania rodzimych sadowników dotkniętych zakazem wywozu jabłek do Rosji (do wytworzenia 1 litra cydru potrzebne jest około 1,3 kg jabłek)
Niezależnie od analiz i szczęśliwego dla cydru uwikłania w sytuację polityczną, napój ten jest bardzo atrakcyjną alternatywą dla piwa i jego walory smakowe są równie silnym argumentem w ekspansji na polski rynek.
To Cię zainteresuje:
Maciej Gielewicz
Ostatnie wpisy Maciej Gielewicz (zobacz wszystkie)
- Jakie zawody są najbardziej zagrożone przez SI? - 14 kwietnia 2023
- Jak radzić sobie ze stresem? - 28 grudnia 2022
- Jak się przygotować do upałów w mieście? - 22 sierpnia 2022
- Zmiany w Polskim Ładzie od lipca 2022 - 23 maja 2022
- Czym jest grypa żołądkowa? - 11 lutego 2022
- Czym różnią się od siebie odmiany koronawirusa? - 4 listopada 2021
- Żylaki – co to jest i czy można je wyleczyć? - 10 sierpnia 2021
- Łupież u kota - 11 czerwca 2021
- Krajowy Plan Odbudowy i Nowy Ład – czym są? - 8 kwietnia 2021
- Jak detoks cukrowy wpływa na zdrowie? - 3 lutego 2021
- Czy elektrownie atomowe są bezpieczne? - 14 stycznia 2021
- Czy koronawirus to grypa? - 14 września 2020
- Czym jest faktoring? - 30 czerwca 2020
- Leasing konsumencki czy wynajem długoterminowy samochodu? - 16 czerwca 2020
- Epidemia koronawirusa - 25 lutego 2020
- Jak odróżnić przeziębienie od grypy? - 22 stycznia 2020
- Skoki rozwojowe u dzieci - 27 sierpnia 2019
- Czy warto pobrać krew pępowinową? - 26 listopada 2018
- Tętniak w mózgu - 24 października 2018
- Co to jest przesilenie wiosenne? - 26 marca 2018